Ontmoet ons op de Peddelpraat Winterbijeenkomst op zondag 28 januari 2018

WSV Diploma's

Om een officieel erkend kajakdiploma te krijgen van het Watersportverbond moet je wel iets doen. Wát je moet doen is per diploma verschillend. Voor het ene diploma moet je een dag actief meedoen en voor het andere een uitgebreid logboek maken van activiteiten en vijf deelexamens afleggen. Hier beschrijven we per diploma wat je moet doen en hoe je dat bij ons kunt doen.

De officiële WSV documenten met uitgebreide eisen en bijbehorende definities kun je bekijken via de links aan de rechterkant van de vaardigheidsniveaus.

[ EISEN ]


Om dit diploma te halen moet je enkele basistechnieken tijdens de cursus goed uitvoeren. De instructeur kan dit beoordelen over de hele cursus; er is dus geen apart examenmoment. Voor de theorie moet je enkele vragen beantwoorden.

Bij Zeekajak.NL kun je tijdens een tweedaagse cursus dit diploma halen. Gedurende de twee dagen leer je allerlei technieken en als je die redelijk beheerst voldoe je aan de praktijkeisen. Voor de theorie krijg je ongeveer 10 schriftelijke vragen. Die mag je thuis beantwoorden, bijvoorbeeld door ze op te zoeken in het cursusboek of op internet. We willen je stimuleren om zelf op zoek te gaan naar informatie. Je kan de vragen voorafgaand aan de cursus krijgen zodat je ze bij aanvang van de cursus kunt inleveren of je krijgt ze tijdens de cursus en dan stuur je ze later op.Voorvereiste: Je moet een sportieve kajak activiteit van minimaal drie uur gedaan hebben. Indien je al eerdere kajakervaring hebt, bijvoorbeeld een introductiecursus, dan voldoe je meestal aan deze voorwaarde.

Er zijn er twee routes om dit diploma te behalen:
 • Je legt een praktijkexamen af en je maakt een schriftelijk theorie-examen.
 • Je werkt met een vorderingenstaat, waarop de instructeur per techniek aftekent als je die techniek goed uitvoert. Dit kan verspreid over meerdere activiteiten en met meerdere instructeurs. Daarnaast maak je een schriftelijk theorie-examen.

Bij Zeekajak.NL duren dagcursussen minimaal drie uur en daarmee voldoe je aan de voorvereiste. Bij ons kun je het theorie-examen afleggen tijdens de avond van de tweedaagse cursus. Het theorie-examen duurt maximaal een uur. De praktijk kan gedaan worden op een examenmoment. Dat gebeurt op één dag, waarbij er twee examinatoren bij aanwezig zijn. Dit kan ook tijdens een cursustocht of op het laatste uur van een cursusdag. Alle technieken komen aan bod.

Je kan ook technieken laten aftekenen voor je vorderingenstaat. Dit kan op elke activiteit, maar het is van de omstandigheden afhankelijk welke technieken aan bod komen. We willen liefst dat je de technieken toepast in situaties waarvoor ze bedoeld zijn. Het is geen kunstje kopiëren. Daarom hanteren wij dat we technieken niet op dezelfde dag aanleren en aftekenen. Kom je op een activiteit van ons en je laat zonder aanwijzingen de techniek goed zien dan tekenen we die af, maar moeten we je nog aanwijzingen geven om op het gewenste niveau te komen dan beoordelen we die techniek pas op een andere dag.Voorvereiste: het diploma KVA.

De test zelf is ongeveer een trainingsdag. Gedurende de dag doe je alle oefeningen en als ze nog niet goed gaan doe je ze nogmaals. Als je inzet goed is en alle oefeningen lukken die dag dan ben je geslaagd. De theorie is meer een discussie dan een mondeling examen.

Bij Zeekajak.NL organiseren we dit tijdens tweedaagse cursussen. De eerste dag oefenen we veel en de tweede dag komt er een tweede instructeur bij en doen we alles nog een keer over tot het perfect is.Voorvereiste: KVA, KVT én allerlei losse zeekajak ervaringen.

Het theorie-examen is een schriftelijk examen dat voorafgaand of op de dag van het praktijk- examen wordt afgenomen. Het theorie-examen is door een ander dan de instructeur die je opleidt gemaakt.

Het praktijk-examen is een dagtocht op zee waarbij je alle vereiste technieken en manoeuvres uitvoert, waarbij twee zeekajakinstructeurs dit beoordelen. De technieken worden beoordeeld in de context van de (zee-)omstandigheden.

Bij Zeekajak.NL kun je tijdens de tochten en de cursussen Zeevaardigheid onderdelen van de voorvereisten doen. Welke dat zijn is afhankelijk van het weer. Soms is dat 2 uur varen zonder pauze, soms brandingvaren in golven van 75 cm.

Bij Zeekajak.NL kunnen we ook het theorie-examen afnemen, bijvoorbeeld op de avond van een tweedaagse cursus. Dit duurt maximaal 2 uur. Maar we kunnen ook een avond in Wageningen afspreken.

In het najaar organiseert Zeekajak.NL een dag voor een praktijk-examen of werkt samen met een andere organisatie om dit aan te bieden.Voorvereiste: ZV en allerlei losse zeekajak ervaringen.

Het theorie-examen is een schriftelijk examen dat voorafgaand of op de dag van het praktijk- examen wordt afgenomen. Het theorie-examen is door een ander dan de instructeur die je opleidt gemaakt.

Het praktijk-examen is een dagtocht waarbij je alle vereiste technieken en manoeuvres uitvoert, waarbij twee zeekajakinstructeurs dit beoordelen. Dit omvat ook het oplossen van (in scene gezette) problemen die onderweg ontstaan.

Bij Zeekajak.NL kun je tijdens de tochten en de cursus Zeevaardigheid-Extra onderdelen van de voorvereisten doen. Welke dat zijn is afhankelijk van het weer. Soms is dat brandingvaren in golven van 125 cm, een andere keer de groep begeleiden gedurende een deel van de dag.

Zeekajak.NL organiseert niet zelf examens. Wij werken mee aan de examens van het Watersportverbond.Voorvereiste: ZVE.

Er is geen formeel examen. Je moet vijf dagtochten leiden met een hoofdinstructeur als praktijkbegeleider. Je organiseert de hele dag, inclusief aanmelding, ballotage van de deelnemers, briefing, varen en debriefing. De deelnemers zijn mensen met maximaal ZV en ze varen in principe ‘in hun comfortzone’. Dit doe je bij minimaal drie hoofdinstructeurs, die vervolgens samen beoordelen of je voldoende competent bent voor Tochtleider.

Bij Zeekajak.NL kun je dergelijke dagtochten varen. Meestal is tijdens een tweedaagse cursus de tweede dag daar geschikt voor. We willen wel dat je beide dagen aanwezig bent.Voorvereisten:
 • Instructeur Binnenwater A: KVB of TV of ZV
 • Instructeur Binnenwater B: TVE en TL
 • Instructeur Zee: ZVE en TL

Je stelt met je leercoach een heel traject op om het instructeursvak te leren. Hiervan maak je portfolio’s die beoordeeld worden. Daarnaast doe je nog een praktijk-examen lesgeven.

Bij Zeekajak.NL kun je ervaring opdoen met het lesgeven of tochten begeleiden of een combinatie daarvan. Maar ook de andere ervaringen zoals examineren kun je bij ons opdoen. Wij zijn dan je praktijkbegeleider en evalueren de dag met je. Je kan per dag mee doen, ook bij een meerdaagse activiteit. Ook kunnen wij je leercoach zijn.

Zeekajak.NL organiseert geen praktijk-examens; maar wij zijn wel regelmatig examinator namens het Watersportverbond.Bij de inschrijving voor een activiteit kun je bij Opmerkingen aangeven wat je tijdens de activiteit wil doen, een voorvereiste, een vordering, een theorie-examen of een praktijk-examen. Wij kijken dan wat we voor je kunnen doen.

Voor Tochtleider en Instructeur kun je ons het beste e-mailen. Schrijf in dat geval dus niet in met het inschrijfformulier, want dat is alleen voor de deelnemers. Als leerling-tochtleider of leerling-instructeur hoef je niets te betalen, maar wij kunnen je ook niet betalen voor je assistentie.


Tabel Lijst

Aflopende volgorde

7 Artikel(en)

 1. Introductie Zeekajakvaren
  € 120,00
  De cursus Introductie Zeekajakvaren biedt dé ideale kennismaking met de zeekajaksport. Of je nu al wel enige kajakervaring hebt of niet, we maken er een leuk weekend van.

  De eerste dag besteden we veel aandacht aan bootgevoel en maken we je snel wegwijs in de benodigde vaartechnieken. De tweede dag varen we een mooie tocht waarbij je de zeekajak technieken kunt toepassen en bijschaven.
 2. Kajak Vaardigheid A (KVA)
  € 120,00
  2018-03-03SpringersdiepBrouwersdam3 - 4 mrt
  Inschrijven

  In deze kajakvaardigheid cursus gaan we de puntjes op de 'i' zetten van de technieken uit de cursus Introductie Kajakvaren. We breiden de technieken ook iets uit. Zo oefenen we bijvoorbeeld ook hoe je anderen weer in hun kajak helpt.

  Na deze cursus kun je goed genoeg varen om ook bij slechter weer of moeilijkere omstandigheden zelfstandig te gaan varen. Ook ben je goed genoeg om met bepaalde georganiseerde zeetochten mee te kunnen.
 3. Zee Vaardigheid
  € 120,00
  2018-02-10Zeekajak.NLHuisduinen10 - 11 feb
  Inschrijven
  2018-03-10SringersdiepBrouwersdam10 - 11 mrt
  Inschrijven
  2018-03-30Zeekajak.NLHarlingen of Lauwersoog30 mrt - 2 apr
  Inschrijven

  In deze zeevaardigheid cursus pas je het geleerde van Kajak Vaardigheid B toe op zee. Je zult je technieken dan ook echt nodig hebben. In de golven oefen je de steunen of je zult technisch goed moeten varen om tegen windkracht vijf in te peddelen. Brandingvaren is ook een onderdeel in deze cursus.

  Na deze cursus beheers je alle technieken die je nodig hebt om met de meeste zeetochten mee te kunnen.
 4. Introductie Kajakvaren
  € 120,00
  2018-03-17Zeekajak.NLVierbannen Ouwerkerk17 - 18 mrt
  Inschrijven

  In deze cursus komen de basis vaardigheden van het kajakvaren aan bod. Ook wordt er geoefend hoe je onder water uit de kajak komt en weer in de kajak klimt of met de kajak naar de kant zwemt.

  Na de cursus heb je voldoende kennis en zelfvertrouwen om bij mooi weer op beschut water zelfstandig te gaan varen of met een georganiseerde tocht mee te gaan.
 5. Kajak Veiligheid Test
  € 120,00
  In deze kajakveiligheid cursus leer je allerlei manieren om mensen te redden die op en in het water met de kajak in de problemen zijn gekomen; een soort EHBO, maar dan voor kajakvaarders.

  Iedereen die andere kajak vaarders begeleidt of met anderen onder moeilijke omstandigheden vaart zou deze cursus gedaan moeten hebben.
 6. Zee Vaardigheid Extra
  € 180,00
  In deze zeevaardigheid-extra cursus leer je varen in moeilijke omstandigheden op zee. Je past alle technieken van CWO Zeekajak Vaardigheid en Scullen & Rollen toe bij windkracht vijf of zes op zee. Andere belangrijke onderdelen zijn navigeren en tocht leiderschap. Je zal al je vaardigheden uit de kast moeten halen om bij windkracht vijf te varen, navigeren, surfen, redden, én een groep te leiden.

  Na deze cursus weet je wat je in huis moet hebben om het brevet CWO Zeekajak Vaardigheid Extra te halen. Je kunt meevaren met een tocht bij windkracht vijf of zes op zee zonder in problemen te komen.
 7. Zeekajak Tochtleider
  € 0,01
  Een zeekajak tochtleider is in staat om tochten op de Nederlandse Wadden en Kustwateren te plannen, uit te voeren en te leiden die geschikt zijn voor vaarders tot en met Zeevaardigheid. De tochtleider beschikt daarbij over voldoende kennis, inzicht en vaardigheden om dit zelfstandig en verantwoord te doen.

Tabel Lijst

Aflopende volgorde

7 Artikel(en)